onsdag 19 december 2012

Gud är en dåre

Gud är en dåre
Visst finns där en dårskap hos Gud. ”De sista skall bli de första och de första de sista”. I Guds rike gäller ofta den omvända ordningens lag, en dårskapens lag om man så vill. Det som verkar så svagt och bräckligt och utlämnat visar sig vara det som bär och växer i styrka och håller för alltid.

I höstas var jag i Stockholm och såg ”Jesus Christ Superstar”. Musikalen har egentligen två huvudroller – Jesus och Judas. Judas är den starke, den som tänker logiskt, den som har vassa repliker. Jesus är vekare, har svårt att övertala sina lärjungar, styrs av känslor. Båda dör en våldsam död – Jesus på korset, Judas hänger sig. Men i finalen av musikalen återkommer Judas. Han är den som fick rätt, den som segrade. Jag satt där i teatersalongen och reflekterade över slutet. Skulle jag och alla de andra som ser musikalen suttit här om det i verkligheten hade slutat som i musikalen? Knappast.

Gud är en dåre.

-         En Gud som låter sig födas som ett litet värnlöst barn som är beroende av människors händer och omsorg för att alls kunna överleva.

-         Född av en 13-14 årig flicka i en fattig familj.

-         I ett stall – inte ett palats. Världens skapare och Herre – i ett stall.

-         Barnet som måste fly för att inte Herodes ska hugga av det huvudet.

-         Barnet som växer upp och gör sig löjlig genom att rida in på en åsna med fötterna släpande i vägens damm.

-         Som samlar en trogen skara lärjungar omkring sig – en viktigPetrus/viktigpetter som alltid tror att han har rätt, en bedragare som lurat av folk pengar som tulltjänsteman, en kvinna som gjort sig känd som otrogen, enkla fiskare utan någon bildning, en tvivlare som vägrar tro något alls förrän han själv får inte bara se utan också ta på Guds son, en förrädare som lämnar ut honom till döden. Alla bråkar dom om vem av dem som ska bli störst i himmelriket. Alla flyr dom när snaran omkring deras herre börjar dras åt.

Nog kunde Gud ha frälst denna värld på ett smartare sätt än så här…? Eller, var det just det Gud inte kunde? ”Bedra inte er själva. Den av er som tycker sig vara vis i världslig mening måste först bli en dåre för att bli vis.” skriver Paulus i 1 Korintierbrevet. Så sant.

God Jul!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar